duminică, 19 august 2007

Revelatii jurnalistice!

Eram in clasa a XII-a cand cineva mi-a spus ca un jurnalist trebuie sa aiba o revelatie in fiecare zi. Altfel, se plafoneaza. Am ridicat spanceana cand am auzit acest lucru... Parea stupid. Cum poti sa te plafonezi cand lucrezi intr-un domeniu atat de dinamic?! Mult mai tarziu, mi s-a dat sansa sa lucrez in presa. Abia acum am inteles ca este vorba de o lupta apriga dusa in fiecare zi. Fie ca vorbim de aflarea subiectelor inedite sau pur si simplu despre modul in care reusim sa fim la zi cu informatiile, lupta exista! Este o competitie continua ale carei reguli exista de cele mai multe ori doar pe hartie. Chiar si asa, odata intrat in hora, nimic nu te poate face sa renunti la meseria vietii. E ciudat cum o lume atat de "pestrita" cum este presa romaneasca, iti poate da atatea satisfactii. Sigur, sunt si deceptii si nereusite dar in momentul in care traiesti o izbanda, totul se schimba. E ca-n reclama cu Red Bull, iti da aripi, te face sa mergi mai departe.
De ce scriu aceste randuri? Astazi, uitandu-ma prin biblioteca, am dat peste o carte care m-a marcat pe viata. Misterul camerei galbene este un roman scris de Gaston Leroux. L-am rasfoit un pic si brusc mi-am amintit ca aceasta este cartea care m-a facut pe la inceputul clasei a IX-a sa-mi indrept atentia catre jurnalistica. Protagonistul acestei carti este un jurnalist, un reporter foarte istet care dezleaga itele incurcate ale unei tentative de omor. Interesant mi s-a parut faptul ca nu a urmarit arestarea vinovatului, ci, pur si simplu, aflarea adevarului. Reporterul de investigatie Rouletabille dezleaga misterul dar il lasa pe vinovat sa scape justitiei. Cu alte cuvinte, isi face perfect treaba de jurnalist sustinandu-si teoria cu probe dar nu-si face un scop din a-l arunca in inchisoare pe vinovat. Asta este treaba justitiei, nu a presei! Rolul presei este acela de a informa cititorii. Incrancenarea dauneaza grav unui ziarist. E o mare gafa profesionala sa muti antipatiile sau ambitiile personale pe foaia de hartie! In momentul in care am terminat de citit acest roman nu am putut sa nu ma gandesc la presa din Romania. O intrebare mi-a incoltit in minte: mai exista spirit justitiar in presa romaneasca din zilele noastre? Sau, a existat vreodata? Uitandu-ma la presa noastra, am vazut aceleasi stiri abordate/comentate in mod diferit de ziare cu orientari diferite. Este clar ca ideologia unei publicatii poate influenta redactarea stirilor si mai ales comentarea lor. Intr-un fel fiecare isi sustine "adevarul lui", dar mai doreste cineva sa prezinte pur si simplu ADEVARUL??? In mintea mea, dreptatea/adevarul nu sunt nici "de stanga" nici "de dreapta". De ce sa rescriem istoria? De ce sa inventam fapte cand putem sa aflam cum au stat lucrurile la un moment dat de la cei care le-au trait. Toate acestea m-au facut sa-mi doresc si mai mult sa aflu raspunsul la intrebarea care nu-mi dadea pace. Pentru o pustoaica de liceu parea destul de greu de aflat un raspuns. Am incercat totusi! Am inceput sa intreb pe Cristi Brancu, Andrei Partos... Brancu nu mi-a raspuns in cadrul paginii dedicate cititorilor in revista VIP. Mult mai tarziu, cand ne-am cunoscut mi-a dat si un raspuns. Andrei a fost mult mai prompt, mi-a raspuns imediat. Apoi, Andrei Partos l-a avut invitat la Psihologul muzical pe Radu Paraschivescu. Nu m-am putut abtine si am intrat in direct pentru a obtine un alt raspuns. Si l-am primit. Va promit ca voi continua sondajul iar cand voi strange cel putin 20 de raspunsuri le voi publica pe acest blog. Poate vom comenta impreuna si vom ajunge la o concluzie.

2 comentarii:

Anonim spunea...

O intrebare "capitala" as putea spune, pe care si-o pune o tanara jurnalista ! Este dovada clara a confuziei in care traim si a manipularii la care suntem supusi cu cinism. Ma gandesc la unii jurnalisti tineri, pasionati si idealisti care, la randul lor, sunt manipulati subtil chiar de catre cei care devin mentorii lor, astfel incat vehiculeaza, inconstient, ideile celor care ii manipuleaza, fiind convinsi ca sunt ideile lor. (Sper ca nu e si cazul tau !) Mai exista spirit justitiar in presa romaneasca din zilele noastre? - iata o intrebare care poate ramane fara raspuns... Te intereseaza cum percep eu, ca si consumator, presa ? Pentru a ma feri din calea manipularii, incerc sa aflu informatiile din mai multe surse, de obicei din ambele "tabere", si caut sa filtrez totul, astfel incat sa ramana informatia in stare pura, fara amprenta celui care a furnizat-o. Ca sa poti disocia partea de informatie curata, de influentele la care e supusa informatia, ar trebui ca fiecare dintre noi sa fie foarte documentat in legatura cu subiectul, ceea ce e mai greu. Nu cred ca e usor si nu cred ca reusesc in totalitate. Din pacate, intervin si factorii emotionali, care te determina cateodata sa continui, chiar daca esti constient ca esti supus manipularii... Cred ca am fost mult prea directa si n-as vrea sa asociezi ceea ce am spus, cu persoane pe care le cunosti, pentru ca nu am facut altceva decat sa semnalez o realitate care exista, din pacate, la noi. Atat !

Anonim spunea...

Revin ! Ieri am fost putin pornita pe incercarile "unora" de a ne jigni inteligenta, printr-o manipulare deloc subtila, de parca se adresau unor analfabeti si fiind foarte mandri de "jmecheria" lor. Respectivii sunt "jurnalisti"... Faptul ca tu iti pui intrebari si vrei sa-ti faci meseria in maniera cea mai onesta, este dovada a faptului ca gandesti singura si te implici. Te felicit si iti doresc sa afli raspunsuri la intrebarile tale si sa-ti pastrezi aceeasi pasiune si entuziasm.